Kalender

Läänemaa laskurid tulid koju suure hulga medalitega

Haapsalu laskurite esindus. Foto: Mati Seppi

Nädalavahetusel Tallinnas Männiku lasketiirus peetud Eesti juunioride meistrivõistlustelt tulid Haapsalu laskurid koju kolme kuld-, kolme hõbe- ja nelja pronksmedaliga.

„Ise jäin väga rahule, poleks sellist medalisadu oodanudki,” ütles Haapsalu laskmistreener Mati Seppi. Pärast pisukest pausi ja võistlusprotokolli uurimist lisas ta siiski: „Kui nüüd hakata näpuga järge ajama, siis paar medalit oleks ehk võinud veel saada.” Paaril juhul jäi medal Haapsalu laskuritel vaid mõne silma kaugusele.

Individuaalvõistlustel said Haapsalu laskurid kaks medalit – Karlis Lõps sai teise koha olümpia kiirlaskmises ja Karel Markus Rääli kolmanda koha kiirlaskmises ringmärki.

Karel Markus Rääli ja Karlis Lõps. Foto: Mati Seppi

Lõps pääses olümpia kiirlaskmises finaali, kuue parima sekka viiendana. „Finaalis alguses ei läinud hästi,” ütles Seppi. Peale neljandat seeriat, kui iga seeriaga hakkab viimane välja kukkuma, hakkas ka Lõpsi võistlus minema ülesmäge. „Muudkui ronis ja ronis koha võrra ülespoole ja lõpuks oli hõbemedalil,” ütles Seppi. Kõrgemale poleks treeneri sõnul selle võistlusel olnud tõusta võimalik, sest 543 silmaga esikoha saanud Järvamaa laskur Lepo Jonuks läks juba poole finaalvõistluse peal eest ära. Lõpsi saagiks jäi 503 silma.

Kiirlaskmises ringmärki tuli Rääli kolmandaks 530 silmaga, jäädes teisest kohast vaid kahe silma kaugusele. Seppi sõnul läks selles harjutuses esikolmik teistel kindlalt eest ära. Samas harjutuses oli Kaimar Pärnpuu 515 silmaga neljas.

Neljanda koha sai individuaalvõistlusel ka Kristjan Tokko vabapüstoliharjutuses 60 lasku. Tokko lastud 502 silma oli tema isiklik rekord ja kolmas koht jäi viie silma kaugusele.

Isikliku rekordi, 547 silma, püstitas sportpüstoliharjutuses ka Pärnpuu. Seppi sõnul oli Pärnpuu pärast võistluse esimest poolt teisel kohal, kuid siluetiharjutus enam nii hästi ei läinud ja Pärnpuu pidi lõpuks leppima kuuenda kohaga. Sama silmade arvuga oli seitsmes Rääli. Kusjuures kolmandast kohast lahutas Haapsalu noormehi vaid kaks silma.

Kui individuaalvõistlusel jäi sportpüstoli harjutuses medal saamata, siis võistkonnavõistluses lasid Haapsalu laskurid end esikohale. 1544 silmaga sai esikoha Haapsalu I võistkond, kuhu kuulusid Rääli, Pärnpuu ja Lõps. Haapsalu II võistkond oli 1436 silmaga neljandaks.

Esimese koha said Haapsalu laskurid ka vabapüstoli harjutuses 60 lasku. 1399 silmaga võitis Haapsalu I meeskond, kuhu kuulusid Tokko, Pärnpuu ja Lõps, ning kolmas oli 1279 silmaga Haapsalu III meeskond, kus lasid Jasper Rea, Kaspar Tõnisson ja Arti Aasav.

Olümpiakiirlaskmises jõudis taas poodiumile kaks Haapsalu võistkonda. 1488 silmaga sai teise koha Haapsalu II võistkond (Raian Kleemann, Rääli ja Pärnpuu), kaotades esikohale vaid 20 silmaga, ning 1475 silmaga oli nende järel kolmas Haapsalu I võistkond (Lõps, Jörn Markus Toomingas ja Tõnisson).

Kaks võistkondlikku medalit tõid koju ka tüdrukud. Kiirlaskmises ringmärki said Haapsalu tüdrukute I võistkond koosseisus Johanna Rammu, Birgitta Vare ja Leana Arro 1351 silmaga teise koha. Haapsalu II võistkond, kus lasid Laura Tammeleht, Akneliina Luur ja Ly-Anna Luigand, oli 1240 silmaga kolmas.

Seppi meenutas, et kui kaks nädalat tagasi Eesti noorte meistrivõistlustel pidid laskurid võistlema jopede ja kinnastega, siis nüüd valitses õues palavus. Tallinna tabanud äiksevihmahoo tõttu tuli laupäeval võistlus pooleks tunniks katkestada, sest vihma sadas sellise hooga, et laskurid ei näinud enam 25 meetri kaugusel olevat märklehte. „Kohtunik ise tuli ütlema, et tema enam märklehte ei näe, kuidas need laskurid veel näevad,” lisas Seppi.

Tekst: Kaire Reiljan, Lääne Elu